HALI YIKAMA NEDİR ?
Halı evde ya da iş yerinde üzerine basılan bir eşya olduğu için toz ve kirlere çok fazla maruz kalır.
Halı yıkama, oluşan toz, kir ve bakterilerden kurtulmak için en doğru yöntemdir. Halı yıkama işleminden geçen halı eğer doğru halı yıkama firması tarafından yapılmış ise temizlik ve sağlığa uygunluk açısından ilk günkü temizliğine kavuşur. Doğru halı yıkama fabrikası ile çalışmak çok önemlidir, her şeyden önce halı yıkama firması yapmış olduğu halı yıkama işlemlerini düzgün ve temiz ortamda yapmalı, doğru halı yıkama ekipmanı kullanmalı ve kesinlikle doğru halı yıkama şampuanı kullanmalıdır.
Bursa’da halı yıkama fabrikası çok fazladır, ancak bu bütün halı yıkama fabrikalarının aynı kalitede halı yıkama yaptığı anlamına gelmez, çoğu halı yıkamacı ne yazık ki bilinçsiz halı yıkama hizmeti veriyor, halı yıkama işlemi sırasında ucuz bulaşık deterjanı, çamaşır suyu ve kostik gibi halılara zarar veren ve maliyet açısında çok ucuz kimyasallar kullanarak halıları maalesef tahrip ediyorlar. Bu kimyasalları halıların cinsi ne olursa olsun genelde hep aynı şekilde kullanıyorlar.
Unutmamak gerekirse halı yıkama bilgi beceri ve tecrübe ister. Tecrübeli bir halı yıkama fabrikası hiçbir halıya zarar vermeden halı yıkama yapar ve bulunduğu halı yıkama sektöründe devamlı kalıcılığını sağlar.
Lekelere Çözüm Yolları
Farklı lekelerin halıyı nasıl etkilediğini bilmek çözüm üretmek için önemlidir.. Kuru lekeler halı liflerine zarar verir, ama düzenli şekilde halının vakumlanması bunu önleyecektir.Sakız ve reçine gibi yağlı lekeler kir toplarlar. Bunun sonucunda halının rengi soluk griye veya kahverengiye döner.. Halının görünümünü bozan asıl olarak bu yağlı lekelerdir, bu lekeler halının liflerine sinerler ve zor temizlenirler.
Asitli maddeler
Bazı temizlik ürünleri ve piller asit içerir, bu güçlü asidin halıyla teması halinde çabucak döküldüğü bölgenin temizlenmesi gerekir, aksi taktirde halıda ciddi hasar meydana gelir. Asit dökülen bölüme yapılacak ilk müdahale bir süngerle asidin emilmesidir. Bu işlem asit bitene kadar yapılır ve daha sonra bir kaşık kaynamış soda ile sıcak su karıştırılır. Bu karışım lekeye sürülür. Halı en kısa zamanda kurutulmalıdır..
Kan Lekesi
Kan lekesine soğuk temizleme karışımlarıyla müdahale edilmelidir.. Halıya kandan patojenik oluşumları temizlemek için bir halı temizleme profesyoneli çağırılmalıdır.
Yanıklar
Yanma sonucu oluşan karartılar ancak halının yanan bölümünün tekrar dokunmasıyla ve yenilenmesiyle tamamen yok olur. Bunun dışında yanan bölümlerin koyu uçlarının dikkatlice kesilmesiyle de kötü görüntü önlenmiş olur..
Boya Lekesi
Birçok içecek, ilaç, kozmetik ürünü, yemek ve başka sıvılar boya içerirler. Bu boyanın halı liflerince emilmesi çıkartılamayacak lekelere sebep olacaktır. Bu lekeler tekrar boyanarak halı üzerinde saklanabilir veya bu lekelerin etkilediği alan tekrar dokunabilir.. Bunun dışındaki tek yöntem profesyonel bir halı temizleyicisine başvurmaktır.
Hardal Lekesi
Bazı hardalların içinde çok güçlü boyalar vardır ve bu halıdan kolay kolay çıkmaz. Hardalla lekelenmiş bölümün kesilip alınması ve bu bölüme yeni bir parçanın eklenmesi gerekebilir.
Pas Lekesi
Pas lekesinin kaldırılması için profesyonel birinin yardımı mutlaka gerekir, çünkü bu lekenin temizlenmesinde kullanılan kimyevi maddeler yanlış kullanıldığında halıya çok büyük zararlar verebilir..
Evcil Hayvanların Oluşturduğu Lekeler
En iyi eğitilmiş hayvanlar bile evde lekelere sebep olabilir. Hayvanın üresi halıya bulaştıktan çok sonra fark edilir. Hayvanın beslenme şekline göre üresinin halıda bıraktığı lekenin zararı değişir. Üre lekesinin çeşidini hayvanın kullandığı ilaçlar, cinsiyeti, yaşı, sağlığı ve üreme durumu gibi etkenler etkileyecektir.. Bazı çeşit üre lekeleri temizlenemeyebilir. Bu lekelerin önlenmesi için ilk olarak çabuk bir biçimde kağıt havlularla ürenin emilmesi sağlanmalıdır. Çeyrek kaşık bulaşık deterjanı ile ılık suyu karıştırarak halı silinmelidir. Bulaşık makinesi için olan deterjanı kullanmamak gerekir. Deterjan uygulamasından sonra iki bardak su ve bir bardak beyaz sirkeden oluşan karışımla halıyı silin ve çabucak kurutun. Kurutmak için kağıt havluyu bölgenin üstüne yayın ve bunun üstüne bir ağırlık koyun. Kağıt havlular tamamen nemlendikçe yeni kağıt koyun ve böylece bölgeyi kurutun.
Önleyici Bakım
Halıyı lekeden uzak tutmak, lekeleri halıdan çıkartmaktan daha kolay ve ucuz bir yöntemdir. Yapılması gerekenler:
Evin etrafındaki garajı, kaldırımları ve park yerlerini temiz tutmak gerekir.
Halının üstüne parça halılar koyulabilir ve bunlar vakumlanmalıdır.
Sigara ve içki içilen, yemek yenen bölümleri belirleyip, bu bölümleri sıkça temizlemek gerekir.
Havalandırma sistemlerinin bakımını yapın ve filtrelerini yenileyin.
Rutin Bakım
Düzenli bir bakım programı ile lekeler halıya iyice yerleşip halıya zarar vermeden bu lekelerden kurtulmak mümkündür. Tamir edici bir bakım yapılması halının düzelmesini tam anlamıyla sağlayamaz, çünkü geç kalınmıştır. Bu durumu ortadan kaldırmak için halının düzenli bir rutin bakıma ihtiyacı vardır.
Vakumla Temizleme
Bu işlemde dikkat edilmesi gereken doğru aletin kullanılması ve alet kullanılırken vakum yoğunluğunun iyi ayarlanmasıdır.
Tavsiye edilen vakum yoğunluğu
Gün içinde yoğun kullanılan bölümler her gün elektrikli süpürge ile temizlenmelidir. Bu tarz yerler lobiler, asansörler, koridorlar, girişler gibi yoğun yerlerdir. Az geçiş yapılan konferans odası, ofis gibi yerler haftada iki veya üç kere elektrikli süpürge ile temizlenmelidir.
Doğru bakım aleti
Yoğun kullanılan bölgeler çift motorlu elektrikli süpürgelerle temizlenmelidir. Az kullanılan bölümler tek motorlu, eşyaların etrafından kolayca manevra yapabilecek güçlü elektrik süpürgeleri ile temizlenmelidir. Normal süpürgeler halının üzerindeki küçük parçaları temizlemekte kullanılabilir, ama sadece normal süpürgelerle titiz bir temizliğin sağlanması mümkün değildir.
Derinlemesine Temizlik
Yaygın olarak kullanılan birçok temizleme metodu halı için uygulanmaktadır. Halınızın çeşidine ve kullanım yoğunluğuna göre bir temizleme metodu seçmek doğru olacaktır. Kullanılan bazı deterjanlar tekrar lekelenmeye neden olur, deterjan seçimi de halı temizliğinde önemli bir faktördür. Deterjanın temizleme sonrası halı liflerinde kalması leke oluşturur. Halıda kalan deterjan kir toplayarak halının pis görünmesine neden olabilir.